2012. április 9., hétfő

Rosacea




Az utóbbi hetekben több levelet is kaptam, amiben rosaceás bőr ápolására kértek javaslatot tőlem. /gondolom a napsütés hatására erősödnek most a tünetek. Így hát  megpróbálom összefoglalni mi az, amit a rosaceáról tudok:
A bőrgyógyászok, kozmetikumosok sem tudnak megállapodni abban, hogy mi okozza ezt a zavaró, kellemetlen bőrproblémát. Vannak akik úgy gondolják hogy baktériumok okozzák, mások gombás eredetűnek tartják , akadnak akik keringési problémának tartják,  a kínaiak pedig a szőrtüsző atkákat okolják kialakulásáért. Amiben úgy látom mindenki egyetért, hogy a savas környezet is felelős lehet a tünetek megjelenéséért és hogy gyulladásos folyamatról van szó.
A rosacea tünetei az arcon jelennek meg. Az arc középső részén, az orr melletti részen, a homlokon és az állon jelennek meg a tünetek. Kezdetben csak szélsőséges körülmények között zavaróak, mely az idő előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, míg végül folyamatosan vörös és gyulladt lesz az arcbőr, majd eldurvul és rücskössé válik. A rosacea leggyakoribb kialakulása 30-50 év közötti nőknél, férfiaknál ritkábban fordul elő, de a tünetek súlyosabbak.
Vannak bizonyos életmóddal kapcsolatos körülmények, melyek erősítik a tüneteket:  a szélsőséges hőmérséklet, a szolárium gyakori használata, stimuláló szerek fogyasztása, a szervezet erőteljes igénybevétele, dohányzás, vegyi anyagok közelsége, fűszeres és nehéz táplálkozás, továbbá a stressz. Amennyiben a rosacea tüneteit észleljük magunkon, akkor nincs más megoldás, mint hogy ezeket a kiváltó okokat elkerüljük, tekintve, hogy a tünetek másképp nem megszüntethetők, ugyanis a rosacea gyógyíthatatlan, de a tünetek megszüntethetők.
A tünetek megszüntetése érdekében nagyon nagy odafigyelésre van szükség, ez egy igen összetett feladat. Fontos, hogy odafigyeljünk a rosacea kiváltó okaira, hogy el tudjuk azokat kerülni. A tünetcsökkentő akciókat egyszerre alkalmazzuk és ne csak néha-néha egyet, mert az nem vezet eredményre. Mindenképpen változtassunk életmódunkon, nagyon figyeljünk oda étrendünkre, továbbá alkalmazzunk a bőrgyógyász által javasolt felületi kezelést. Csak akkor érhetünk el tartós eredményt, ha mindezt egyszerre végezzük. A rosacea kezelésének elengedhetetlen eszközei a tiszta gyógykozmetikumok, melyek még fontosabbak férfiak esetében, ahol a borotválkozás során még durvábbá válhatnak a tünetek.
A rosacea elleni védekezés 3 fő pillére: diéta, napvédelem és bőrápolás
Az ayurvedában ez a bőrprobléma pitta jellegű.
Lágy tisztítással, hidratálással, és hipoallergén termékekkel ápolhatjuk legjobban ezt a bőrtípust.
Ami segíthet:
- kecsketej
- teafaolaj
- patchouli olaj
- homoktövis olaj
- neem olaj
- ligetszépe olaj
- levendula olaj
- jojoba olaj
/az olajokkal csak finoman, mert eltömíthetik a bőr pólusait és ezzel nagyobb bajt okozhatnak, mint amekkora segítséget adhat alkalmazásuk!!/
- aloe vera gél
- tengeri só
- fehér agyag
- fekete áfonya
- kisvirágú füzike
- spirulina
- petrezselyem
- oregánó
- rozmaring
- borsmenta
- kamilla
- körömvirág
- zöld tea
Hallotam már arról, hogy boraxot is ajánlják rosaceára, de én ezt azért fenntartással fogadom.
Ami még fontos: a rosaceás bőrtünetek a lenyelt dűh és indulatok mennyiségével egyenes arányban erősödnek meg!

Egy kis segítség a rosaceás bőr sminkelésére. /remélem nem sokáig lesz szükség az elfedésre :) /








                                                                            Kapcsolódó  termék:

Nincsenek megjegyzések:

Küçük çirak

Megint egy Törökországbeli szerintem klassz dologgal szeretnélek benneteket megismertetni. Nagyon korán feltűnt, hogy az országban ebben mil...