2009. március 15., vasárnap

Luffás-borókás-Holt-tengeri ásványos kecsketej szappanok

Elkészültek a luffás szappanjaim. Hát azt nem lehet rájuk mondani, hogy gyönyörűek, viszont a belbecsüket azt hiszem sikerült elsőosztályúra összehoznom.
A kecsketej hatásáról egy posztban már írtam, azt hiszem egyértelmű, hogy szerepet kell, hogy kapjon minden szappanomban! :)


A vadiúj hozzávaló a borókaolaj, hogy miért tettem bele, hát ezért:



Boróka illóolaj

A boróka illóolajat a ciprusfélék családjába tartozó közönséges boróka érett álbogyóiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 2-3%-os hozammal. Az olaj színtelen és halványsárga színű, fűszeres és a terpentinre emlékeztető illatú. Főbb alkotórészei az α- és a β-pinén (40 ill. 7%), a mircén (12%), a szabinén (5%), a limonén (3%), valamint a terpinén-4-ol (6%). A boróka illóolaja a VII. Magyar Gyógyszerkönyv mellett más európai országok gyógyszerkönyveiben is hivatalos. A borókaolaj egyebek mellett fertőtlenítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, köptető, vizelethajtó és bőrvörösítő (a bőr és a bőralatti szövetek keringését fokozó, így celletituszos bőr kezelésére kíválóan alkalmazható) hatásokkal rendelkezik. Terápiás és kozmetikai célú alkalmazása egyaránt ismert. Leggyakrabban különböző eredetű krónikus mozgásszervi megbetegedések kezelésre használják bedörzsölőszerek, pakolások, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként. Tisztító hatást fejt ki , antiszeptikus, ezért ekcémák, pikkelysömör, sőt , cellulitisz kezelésére is használják. Az illóolaj vízelethajtó tulajdonsága salaktalanító hatású összetett készítményekben hasznosítható (pl. krónikus sokizületi gyulladás esetén), emellett a húgyúti fertőzések kezelésében használt vizelethajtó és fertőtlenítő hatású készítmények alkotórészeként is jó eredménnyel alkalmazható a terápiában. Az olaj gyulladáscsökkentő hatását epecseppek alkotórészeként is értékesítik. Belsőleges alkalmazása orvosi javaslatra ajánlott! A borókaolaj alkalmazásának ugyancsak fontos területeként említhetők a különféle légúti megbetegedések (pl. hörghurut, orrnyálkahártya-gyulladás), melyek megelőzésére és kezelésére inhaláló és szauna készítmények, orrkenőcsök alkotórészeként használható, de karácsonyi hangulatot előidéző illóolaj keverékek alkotórészeként is jól érvényesül a borókaolaj frissítő és légtérfertőtlenítő hatása. A borókaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus, nem abortív (ezért a hatásért az áltermések egyéb, nem illékony vegyületei a felelősek!) és nincs vesekárosító hatása.


A Holt tenger ásványairól meg ezt érdemes tudni:

Szépítő hatása: Hidratáló, ránctalanító, bőrkisimító, bőrpuhító, fiatalító

Gyógyító hatása: Rheuma, pikkelysömör/psoriasis/, ekcéma, pattanásos bőr /akne/, seborrhea, allergiás bőrkiütések, korpásodás, bőrkeményedés. lábfájdalom, napallergia kezelésére, érzékeny bőr ápolására kiválóak.

és ha mind ez kombinálva van egy jó kis masszírozó luffaszivaccsal, hát azt hiszem ami egy szappanba belefér bőrünk szépségért-épségéért, ebben benne van! :)

A jó kis aromaterápiás ilóolajok ebben a szappanban a következőek: litsea cubeba, narancs és citromos-eukaliptusz illóolaj.

5 megjegyzés:

Taurus írta...

A borókaolaj nagyon jó ötlet! A forma nekem tetszik, olyan naturális, "farm" imidzse van:) A múltkor nem szavaztam, de nekem is a luffás tetszett. A másik, színes gyapjúfilces gusztusos kinézetű, de talán nem annyira praktikus. Mármint, ha arra gondolok, hogy állandóan nedves, nem tud kiszáradni. Szóval ügyes vagy és nagyon kreatív!

A.C.E írta...

Szia Tauriu!

Köszi, hogy az esetlenséget a "farm" imidsznek tudod be, de nem is gondoltam volna, hogy ilyen baromi nehéz felszeletelni a luffát. Hát megszenvedtem vele és nem is sikerült túl egyenesre szabdalni őket. :(
De talán tényleg a belbecse miatt meg lehet bocsájtani neki a kissé gnom külsejét! :)

Azért a nemezest is kifogom próbálni, mert piszkálja a csőröm ez a technika! :)

Szép estét kívénok Neked: Eszter

Hunszil írta...

Ez ez így együtt kombinálva biztos nagy tömeget vonz újra a boltodba... sok szépülésre váró nőnek fog örömet okozni :)))

A.C.E írta...

Hahó Hunszil!

Megpróbáltam úgy ötvözni a hozzávalókat, hogy elég legyen egy szappant használni a fürdéshez, ne kelljen külön luffaszivacsot a masszírozáshoz, meg fürdés utáni testápolót se. Én legalábbis nagyon nem szeretem magam kenegetni! :)

Puszi: Eszter

Julika írta...

Szia Eszter ! Egyáltalán nem nevezném esetlenségnek, hogy nem egyformák a szappanjaid. Így a természetes :) Örülök, hogy Limara, hogy megismertette velem a szappanjaidat és már én is érezhetem kényeztető hatásukat.

Küçük çirak

Megint egy Törökországbeli szerintem klassz dologgal szeretnélek benneteket megismertetni. Nagyon korán feltűnt, hogy az országban ebben mil...